Home D'Elidas Orginal Press

Köp i Butik

Recept D'Elidas på
Kontakt Andra Produkter  Blogg  Köp Online Resmål Panamá Facebook:
facebook.gif (1184 bytes)


Bocas Del Toro - Panama


Carnaval


Isla Grande - Panama


Ruiner i Panama Viejo


Chinatown, Panama City

Panama City.se
En reseguide om Panama City

 


Kort om Panama:

Där det en gång var hav finns nu länken som binder ihop två kontinenter, Nord och SydAmerika. När landmassorna möttes skapades det som nu utgör Panama. Faunan från Nord och Syd blandades och resulterade i en av världens mest artrika platser.

Panama binder inte bara ihop kontinenter utan även världshaven Atlanten med Stilla Havet. 1914 stod Panamakanalen färdig efter 34 års grävande i djungeln av fler än 80,000 personer varav cirka 30,000 fick sätta livet till. 1999 lämnades kanalen över av USA till Panama. Den släpper idag igenom mer än 40 stora fartyg dagligen båda riktningarna och man breddar nu kanalen för att kunna öka kapaciteten. Över kanalen går bron "Puente de las Americas" som kan sägas binda ihop de två kontinenterna.

Vid kanalens mynning till Stilla havet ligger Panama City som är huvudstad i Republiken Panama. Här hittar man traditionell bebyggelse sida vid sida av de högsta skyskraporna i Latinamerika.

Panama har en snabbt växande turistindustri och är ett attraktivt resmål vid sidan av det mer kända grannlandet Costa Rica då man har ett liknande utbud men till något lägre priser.

Hur ta sig dit?

I dagsläget finns inga charterflyg från Sverige till Panama, men det är ändå lätt att ta sig dit reguljärt. Du hittar de billigaste resorna dit genom att ange flygplatskod PTY i det tomma fältet ("ange ort här") till höger i Travellinks sökmotor. Om du istället för att flyga reguljärt vill åka med en researangör finns också klimatneutrala Via Latina som specialiserat sig på Panama och Colombia.

Vad kan man se/göra i Panama?

När man flyger till Panama landar man som sagt normalt utanför Panama City (Flygplats "Tocumen" med kod PTY). Det är lämpligt att först stanna ett par dagar i huvudstan för att orientera sig lite. I Panama City finns ett stort utbud av hotel i alla prisklasser. Till ett rimligt pris kan man tex bo på aparthotellet Torres de alba som har kokmöjligheter men även närhet till restauranger då den ligger mitt i city.

Väl i Panama City bör man passa på att besöka Panamakanalen genom att ta taxi en knapp halvtimme för under 5 dollar till den första slussen "Miraflores" där man kan se de jättelika fartygen som slussas och också besöka ett nytt museum om kanalens historia.

"Panama Viejo" heter den allra äldsta delen av Panama City som brändes ner av piraten Henry Morgan redan 1671. Ligger bara 15 minuter utanför stan med taxi.

Gillar man shopping kan man besöka några av de jättelika Malls som finns i Panama City. Åk också ut till "Amador/Causeway" och ät på någon trevlig restaurang med fantastisk utsikt mot kanalen och stan. På vägen till Amador/Causeway kan man stanna på "Mi Pueblito" som är som ett mini-skansen för Panama men utan djur. Här finns också otroligt vackra folkdräkter, så kallade "Polleras".

I Panama finns det en stor grupp Kinesiska ättlingar av olika generationer. Kineserna driver nästan alla små matbutiker i landet och ordet "Chino" (Kines) har där också delvis blivit synonymt med utrycket för närbutik. Det finns inte bara ett, utan två Chinatowns i Panama City, även om den ursprungliga mer autentiska av dessa numera är tämligen sliten.

Man kan även göra en dagsutflykt från Panama City till "Gamboa Resort" vid kanalen för att åka linbana genom djungeln med en guide och förhoppningsvis se något spännande djur i vild miljö.

Från Panama City är det en timmes bilväg på motorvägen "Carretera Interamericana" i rikting mot "El Interior" . Sväng av (skyltat "El Valle") upp mot bergen så kommer man till "El Valle de Anton" som har ett litet zoo, en bra Indianmarknad på Lördagar, ett fint vattenfall, trekkingmöjligheter, och superskönt klimat som en perfekt Svensk sommardag. Det går också att ta sig dit med buss från Gran Terminal Nacional de Transporte nära Albrook Airport i Panama City.

I Februari varje år hålls det karneval. Storleken kan ej mäta sig med den i Brasilien, men mycket väl intensiteten. Karnevalen hålls i flera städer samtidigt och paralyserar i stort sett hela landet i ungefär en vecka.

Underbara stränder:

Inte långt från El Valle (se ovan) men tillbaka ner mot Stillahavskusten hittar man fina stränder, tex "Santa Clara". Där finns också enkla men bra restauranger. Det går också att ta sig dit med buss från Gran Terminal Nacional de Transporte nära Albrook Airport. Massor av bussar går mot "El Interior" och stannar bara 5 minuters gångväg från Santa Clara på vägen dit.

Isla Taboga är en vacker ö med fina stränder som ligger på bara en knapp timmes färjetur från Panama City. Hit hinner man fram och tillbaka på en dag, även om det finns hotel om man vill stanna längre.

Från Panama kan man också åka en timmes bilväg mot staden Colon på Atlantkusten. Colon är ganska nergånget och ärligt talat inte värt ett besök såvida man inte vill se Zona Libre, den största frihandelsområdet i hela Nord och Sydamerika. Tar man istället till höger innan man kommer in till stan och fortsätter en timme på mindre vägar når man den vackra karibiska ön Isla Grande. Parkera bilen över natten på säkert inhängnat område, ta en fiskebåt 5 minuter över sundet och landa på tex Bananas Resort eller Hotel Sister Moon

Har man en rymligare budget och vill uppleva fantastisk karibisk miljö så tar man 1 timmes inrikesflyg från Albrook Airport i Panama City till San Blas. Kuna-Indian-stammen bor på dessa paradisöar. Man hinner inte fram och tillbaka från Panama City på en dag utan måste boka övernattning. Det är inte särskilt billigt, men mycket vackert.

Till paradisöarna i Bocas del Toro kan man ta en direkt buss från Panama City, via Almirante. Det tar 8 timmar och kostar cirka 20USD. Bussen går från Gran Terminal Nacional de Transporte nära Albrook Airport. Från Almirante tar man sen en vattentaxi för cirka 5USD till Bocas del Toro, och ön Isla Colón. Man kan också ta sig dit från Albrook Airport i Panama City på 1 timme med inrikesflyg. Bocas del Toro är nästan lika vackert som San Blas men något billigare.

Bra att veta:

Spanska är officiellt språk i Panama även om många efter den långvariga Amerikanska närvaron kan skaplig Engelska med Sydamerikanska mått mätt. Befolkningen på cirka 3 miljoner består av 65% mestizos (Spanskättlingar blandat med Indianer), 14% svarta, 10% vita, 10% indianer och 1% asiater. Drygt 80% är katoliker.

Panama har ett tropiskt klimat med temperaturer mellan 26-32+ hela året om även om perioden December till och med Maj betraktas som sommar då torrperioden infaller. Klimatet och jorden här passar utmärkt för Aji Chombo-chilifrukterna att växa i.

Ringa mobilt i landet går bra då de tre stora svenska mobiloperatörerna har roaming med Panama. I likhet med USA har Panama mobilfrekvenserna 850mhz och 1900mhz. Ingen av dessa frekvenser används i Sverige. Du gör därför klokt i att vid besök se till att du har en "quad-bandsmobil" med fyrbandstäckning. Om du har en quad-bandsmobil så har du rätt frekvens och kan ringa utan problem, antingen med ditt Svenska SIM-kort eller ett lokalt inköpt pre-paid kort från någon av de lokala operatörerna.

Officiell valuta i Panama är USD och har så varit ända sedan Panamas grundande 1904 även om dollarn lokalt ofta kallas "Balboa" (PAB). För mer info om Panama, besök också gärna www.visitpanama.comPanama's geografiska läge


Panama City, Republiken Panama


Panamakanalen


Puente de las Americas


Santa Clara - Panama


"Diablo Rojo" - En vanlig buss i
Panama med handmålad grafitti


"Diablo Sucio" - En djävulsmask som
används vid firandet av Corpus Christi.

D'Elidas marknadsförs i Skandinavien av Panimpo. För mer information kontakta:  info@delidas.se