Home D'Elidas Orginal Press

Köp i Butik

Recept
Kontakt Andra Produkter  Blogg  Köp Online Resmål PanamáGå med i D'Elidas
Facebookgrupp:
facebook.gif (1184 bytes)


Till vad kan man använda D'Elidas gula orginalsås? Svaren är många. Den är fantastisk till korvar, kött, kyckling och fisk men passar också alldeles utmärkt till vegetariska rätter. Du kan använda den som en smaksättare, en bordskrydda, i en gryta, i en omelett, till grillat, i en wok, istället för senap, eller helt enkelt där du tror att den passar. Prova gärna dig fram. Har du lite mer tid över någon gång så testa den gärna också till något av de Panamanska recepten under fliken recept.

D'Elidas orginal såsens ursprung finns i ett drygt 100 årigt familje-recept från Panamas karibiska kust. I stort sett sedan dess har den funnits tillgänglig bara i hemlagad version och det var inte förrän år 2002 som D'Elidas började kommersiell tillverkning.

Såsens kvalitet och framgång beror inte främst på styrkan, utan mer på den unika sammansättningen och smaken. Delar av receptet håller fabrikanten hemligt men de tre viktigaste ingredienserna är den lokala chili-frukten Aji Chombo, senap och vinäger. (Aji Chombo som uttalas "Ahii" är namnet på den Panamanska varianten av chilifrukten Habanero pepper som ej bör förväxlas med den ungefär lika heta men oliksmakande Scotch Bonnet från Jamaica.)

Hur stark är då D'Elidas? Låt oss först förklara något om det vetenskapliga sättet att mäta styrka i chili: SHU

All chili innehåller ämnet kapsaicin. Chilifrukters styrka mäts i SHU (Scoville Heat Units) där rent kapsaicin ger ett värde på otroliga 16.000.000 SHU.

Chilifrukter i sin tur innehåller ju inte bara rent kapsaicin utan även fruktkött så styrkan blir något mindre koncentrerad. Den starkaste chilifrukten i världen bör vara en Indisk sådan vid namn Naga Jolokia som går ända upp till 855,000 SHU. Detta är vansinnigt starkt.

Även om chilifrukten Aji Chombo som används i D'Elidas är riktigt stark så ger den i sammanhanget "bara" 250,000 SHU, men vi tycker att det är tillräckligt för vår goda sås.

Då en begränsad mängd Aji Chombo används i D'Elidas blir den slutliga styrkan på såsen runt 5,000 SHU vilket är ungefär jämförbart med styrkan i en Tabascosås. Det som skiljer är inte styrkan. Det är smaken!

Konsumtion av chili ökar temperaturen och förbränningen i kroppen. Den verkar samtidigt smärtstillande då kroppen producerar endorfiner.
Chili innehåller dessutom faktiskt mer C-vitamin än apelsin och citron (även om man så klart inte kan äta samma mängd).D'Elidas orginal.

 

Konkurrenter?

D'Elidas orginal är baserat på ett gammalt karibiskt recept och det finns ett mindre antal tillverkare inom och utanför regionen som har försökt sig på att uppnå den helt unika smaken.

Vår bedömning är dock att ingen av de andra fabrikanterna (som vi i god anda undviker att nämna namnen på) kommer i närheten av D'Elidas. Välkommen att jämföra själv.

De märken vi har stött på har stått sig slätt jämfört med D'Elidas på en eller flera av följande områden till höger:

 

 

Jämförelse

Aspekt

 Konkurrenter

Smak?

Unik

Svag karaktär

Socker?

Ej tillsatt

Tillsatt

Konsistens?

Fyllig

Vattnig

Flask-öppning

Förseglad & droppvänlig*

Öppen
(ger oönskad
ketchup-effekt)

 
* Den större flaskan har droppkork. Dock ej den mindre på 57g.

D'Elidas marknadsförs i Skandinavien av Panimpo. För mer information kontakta:  info@delidas.se